недеља, 24. новембар 2013.

E, sad ću da te zgazim!

E, sad ću da te zgazim! – reči ekscesne, zvučne, upozoravajuće, koje animiraju, označavaju nekakav ozbiljan prelom u međuljudskom opštenju. Mogu da pogode i zaintrigiraju čak i čitaoce/čitateljke časopisa kada se nađu u naslovu nekog teksta, ili prijatelje, kada ove reči pročitaju na statusu nečijeg fejsbuk-profila.
Postoje, međutim, situacije kada ovakve reči ne privuku ničiju pažnju, kada deluju sasvim uobičajeno, takoreći prihvatljivo. To se, po pravilu, događa kada ih odrasla osoba, roditelj, uputi svom detetu. I to je nešto što se u našoj sredini može čuti relativno često.
Sedeo sam s prijateljem u Tvrđavi i odjednom, na pola razgovora, začuo iza sebe ove reči kako ih izgovara preteći ženski glas. U trenutku sam se prenuo, ali nakon što sam se okrenuo laknulo mi je. Te reči je mlada majka upravo izgovorila svom detetu. Nema razloga za uznemirenje. Sve je u redu.
Neobično je koliko takva izjava može da  deluje obično; zastrašujuće koliko ne zastrašuje. Nama koji je čujemo sa strane ona zvuči nevažno i prazno, osobama koje je izriču – opravdano, detetu kojem je upućena – poznato.
Upravo tako: ovakve i slične pretnje ne mogu da trgnu dete. Ono ih dobro zna. Ne utiču da ono prestane sa određenim ponašanjem, niti da počne da pazi na svoje postupke. Ne skreću mu pažnju na duševni bol koji roditelj u tim trenucima podnosi. Ne doprinose značajno slici koju dete ima o sebi.
Ono je na njih naviklo. Ugradilo ih je u normalnu sliku svojih odnosa sa roditeljima, odnosa najvažnijih u njegovom životu. U momentu ih zaboravlja, potiskuje i prelazi preko njih. Ne razmišlja o bukvalnom, niti prenesenom značenju. Ne udubljuje se, niti izvlači zaključke.

Ono ih je integrisalo u svoj tanani ili grublji osećaj odvažnosti, samopouzdanja, komuniciranja sa Drugim. Dete sa njima kreće u susret neizvesnome, onome što dolazi, onome što će ga snaći i svemu što će sâmo učiniti.
E, sad ću da te zgazim! - nikada ove reči nisu došle u sukob sa pedagoškim namerama odraslih. Moglo bi se reći da su im oduvek bile komplementarne. Dete je nevaspitano. Treba učiniti nešto sa njim.

Нема коментара:

Постави коментар